RYCHLOČLÁNEK #30 O POULIČNÍM OSVĚTLENÍ

V nedělním článku jsme se podívali na to, proč lampy s led osvětlením (hlavně v noci) ničí a blbne stromy. Jaké máme ale možnosti, pokud chceme stromům pomoct ?

Varianta, která se hlavně v posledních letech instaluje do měst jsou led lampy. Ty fungují na led technologii, která je úspornější než klasické svícení. Má ovšem negativní dopad na životní prostředí stromy. Led světla obsahují složku modrého světla, která organismům přes den prospívá. V noci ale naopak škodí, způsobuje, že se stromy předčasně probouzejí a tvoří nové listy, jako kdyby bylo jaro. To má za následek, že hlavně v zimě hynou. 
Tou eko variantou, která je tady s námi už dlouhou dobu je obyčejná žárovka (tzv. Wolframová). Ta se dlouhé roky využívala jako hlavní zdroj při svícení. V posledních letech ji ale vytlačila právě led technologie. Tato ,,stará,, technologie má ale tu výhodu, že z většiny neprodukuje modré světlo (svítí do oranžova). To stromům nevadí a je to i příjemnější pro naše oči v noci nebo za snížené viditelnosti. Když svítíme v noci, narušujeme chod celé přírody. Tak pojďme alespoň snížit dopad tím, že budeme svítit přívětivějšími světly. (Ty led to rozhodně nejsou, led technologie patří třeba do domácnostI.) 
Kuba🌳🌱sledujte náš INSTAGRAM🌱








Komentáře