NOVÉ ENERGETICKÉ ŠTÍTKY

V březnu 2021 schválila Evropská unie nový vzhled a funkčnost energetických štítků na spotřebičích.

Dneska se podíváme na to, jak se v nových štítcích orientovat a na co si dát pozor. 

Energetické štítky mají pomoct zákazníkům v EU, lépe se orientovat při nákupu elektrického spotřebiče. Zároveň motivuje výrobce, aby vyráběli méně energeticky náročné spotřebiče a aby tyto inovace prospívali zákazníkům, ale i životnímu prostředí.

Staré, a dosluhující bylo řešení (z roku 1995) např.: A+,  A++, A+++ atd.... tyto kategorie působily, že pokud si koupíte stroj A++ je velmi úsporný ovšem z nového hlediska je jen B. Proto přišla evropská unie s jednodušším řešením. Nová stupnice je od A po G. A je nejúspornější a G nejméně úsporné, žádné plusy už tu neuvidíte. Je to snažší na orientaci a rychlejší při výběru. Na každé energetické nálepce bude i Qr kód, který vás po naskenování přesune na EU databázi, kde bude o jednotlivých produktech detailnější a nezávislý popis. 

Nově se vylepší i způsob testování a zařazování produktů do jednotlivých kategorií. Štítky začaly platit od 1. března a od 1. září se dostanou i na světelných zdrojích (žárovky, lampy.....). Za mě určitě krok správným směrem. Kuba 🌳 🌱můžete nás sledovat na  INSTAGRAMU🌱











Komentáře