PROBLÉMY MĚSTSKÝCH ŘEK

Po delší prázdninové pauze se dnes zaměříme na řeky, protože ty se hlavně vlivem 20. století změnily v mnohých případech k horšímu.

Řeky se přirozeně klikatí, vytváří si svoje vlastní koryto, a formují si tok podle sebe. V dnešní moderní době se ale řeky hlavně v okolí měst uměle tvarují. Řeka je potom většinou rovná a její břehy a dno je vyztužené z kamení a betonu. To má za následek problémy hlavně při větších deštích. Protože voda se přirozeně nezadržuje v krajině, ale odtéká mnohem rychleji do slaného moře nebo oceánu. Kvůli zpevněným břehům se voda nevsakuje a tak je vlastně neužitečná a neprospívá krajině kolem. 


Problém je to i při povodních, protože při klikaté řece se voda lépe vsakuje a nevylévá se z koryta. Pokud ale teče rovně a nemá se kudy vsakovat, tak se snadněji vylévá. Jedním z dalších nevýhod těch to umělých řek jsou i splavy. Ty jsou většinou vysoké a zabraňují tak rybám, které migrují, aby se rozmnožili, dostat se tam, kde je jejich přirozené prostředí.      

V řekách by se tak měli začít tvořit malé zátoky, průtoky a vymyslet způsob, jak zpomalit tok řeky. Sladká voda je cenná a musíme ji v krajině zadržovat. Kuba 🌳 instagram

Komentáře