PROČ JE DŮLEŽITÉ STARAT SE O NOVÉ STROMY

Zdravím vás u nového nedělního článku v tom dnešním se zaměříme a povíme si něco o tom, jak se starat o nově zasazené stromy. Pojďme na to.

Pokud nějaké stromy pokácíme, měli bychom místo nich vysadit nové. Výsadbou to ovšem nekončí, je nutné se o sazenice starat, pravidelně je alespoň měsíc po výsadbě zalévat, okopávat, stříhat výhonky, které budou rašit na kmínku a porostou i ze země (jde o kořeny, které se ale dostaly nad zem a začínají růst, bohužel pokud je neostříháme hrozí , že strom zahyne, protože tyto výhonky berou většinu vláhy). Toto je důležité hlídat i u starších stromů, protože i tady se může stát, že strom uschne. 

Tento problém můžeme vidět na dálnicích nebo kolem komunikací, kde se sice kolem vozovky vysadí nové stromy, ale později se z nich stávají keře, protože kmen zaroste a tím pádem strom neroste do výšky a zůstává spíše menší. Na dálnici stromy zpevňují svahy, ale také vytvářejí stín, povrch není tak rozpálený a není zde suchý vzduch. 

Výsadba je proto často ,,zbytečná,, protože stromky často uschnou velmi mladé a tak nesplní ani jeden z účelů, jde tak o vyhozené peníze a zbytečně zničené sazenice. 
               
Další součástí je nové už vzrostlejší stromy a hlavně starší prořezávat, pokud jsou napadené jmelím (článek o jmelí) nebo nové větve zasahují do těch starších. Stromy nám vyrábí kyslík, pohlcují Co2, lesy jsou oázou klidu a proto bychom se o ně měli (nejen ve městech) starat, aby nám byly prospěšné. Kuba 🌳 instagram

Komentáře