,,NOVÝ,, PROBLÉM, KTERÝ TRÁPÍ NAŠE LESY

Zdravím vás, pojmenování nový problém není asi úplně na místě, je tady s námi poměrně dlouho, ovšem my ho začínáme řešit až teď.

Jde o nesprávné hospodaření s lesy, kůrovce a následné zalesnění.

Naše lesy v posledních 150 letech začali tvořit smrky a borovice (je jich z celkového počtu lesů asi 60%) šlo o ekonomický záměr získat co nejvíce dřeva za krátkou dobu. Smrk má tu výhodu, že roste rychle má poměrně rovný kmen k následnému zpracování, ale potřebuje hodně vody a vhodné podmínky. Tyto monokulturní lesy (monokulturní = stejnodruhé) jsou náchylné na škůdce. Smrky v posledních letech trápí kůrovec, který napadne strom, vyvrtá si hlavní ,,chodbu,, a naklade vajíčka. Postupně se množí dál, až ,,vysuší,, celý strom, ten pokud nemá dost pryskyřice se neubrání. Po vykácení se les začne znovu osazovat, většina lesníků hledá nejlevnější způsob a proto opět vysazuje jeden druh dřevin. Díky přírodě se zde vysemení i listnaté stromy (díky ptákům, větru atd...). Ty bohužel nepřevládají a nový les dříve nebo později znovu přijdeme.
Fotky pořízené z okolí Jizerských hor krásně ukazují, že listnaté stromy mají mnohem větší odolnost a jsou přirozené v našem prostředí (fotky z terénu a z lanovky).Tato situace je na většině území v ČR.

🌱Jaké je řešení ?🌱
Vysazovat více druhový les, který bude odolnější vůči škůdcům. Pokud napadne jeden druh stromu škůdce, les má jistotu, že přežije, protože má ještě různé druhy stromů v zásobě. Nestane se, že začnou schnout všechny stromy najednou. My tak můžeme těžit různé druhy postupně a zamezit vzniku mýtin, pokud budeme stromy včas dosazovat. Tento vícedruhový les bude lépe zadržovat vodu, můžou zde vzniknout bažiny nebo malé porosty, které poskytnou útočiště pro ptáky a jiné zvířata.

Toto by měli pochopit lesníci z celého Česka a začít pracovat na lepší kondici českých lesů. Kuba🌳 instagram ecoplanet











Komentáře