PROČ JE DOBRÉ NESVÍTIT V NOCI ?

Pozor! Začíná být tma rozsviťte světla. Takhle to asi nefunguje, světla se rozsvěcují automaticky, svítí celou noc, osvětlují chodníky, cesty, ale také svítí v ochodech třeba ve výlohách, aby se snížili krádeže. Osvětlení se dělí na dva typy:

1) Pouliční, veřejné osvětlení to jsou lampy, světla které osvětlují památky atd..... Toto světlo svítí celou noc a nad ránem se zhasne. Musí ale svítit celou noc ? Podle odborníků, by tato světla měli zhasínat kolem půlnoci. Proč ? světla hlavně v modernějších městech jsou led produkují ,,bílé,, světlo, které obsahuje škodlivé modré. Modré světlo má ve skratce za následek, že pokud se třeba před spaním díváme na obrazovku, která toto světlo produkuje, hůř se nám potom spí. 

2) Soukromé osvětlení. To jsou třeba výlohy obchodů, světla na domech a nebo světla třeba v obýváku.

noční Brno potmě, v dálce vlevo svítí pouze soukromé budovy

Ale proč by se měla světla zhasínat. Především proto, protože je zbytečné svítit v noci, když venku skoro nikdo není a je prokázané, že třeba dopravní nehody nebo krádeže se při tmě nezvýšili. Ale také je to kvůli přírodě, zvířatům. Zvířata mají svoje cykly. Když je den, svítí slunce ,,,je světlo,,. A v noci je tma. Jenomže pokud budeme svítit v noci my, zvířatům se bude pléct kdy je doopravdy den a noc, to má za  následek třeba úbytek létavého hmyzu o několik desítek procent. Jako symbolická pomoc přírodě je 27 března mez. den světla, kdy se zhasne většina světel. Takže proto bychom měli zhasínat v noci. Kuba🌳

Zdroj ekolist

Komentáře

Oblíbené příspěvky měsíce