DEN LESŮ 21.3🌳

21.3 běžný den, který má svůj význam. Připomíná nám nedílnou součást přírody LES. Les nejsou jenom kořeny, kmeny, mechy, kapradí..., ale je to funkční ekosystém pro mnohé rostliny a živočichy. Lesy pokrývají 1/3 veškerého povrchu. 


Teno den má jediný význam, zvýšit povědomí veřejnosti a ukázat důležitost lesů. Poprvé se slavil v roce 2013 a pokračuje se až dodnes. A jak takový den oslavit ? Třeba vysbíráním odpadků na vašem oblíbeném místě, části lesa. 


Nebo můžete vsadit sazenici stromu, tam kde chybí. Lesy potřebujeme pro náš život, tvoří kyslík který dýcháme a pohlcují Co2. Tisíc stromů dokáže vyprodukovat kyslík pro 3000 lidí na rok. (k dýchání). Musíme ovšem počítat i se zplodinami např. z aut atd... Lesy však ničíme, používají se na výrobu papíru, jako stavební materiál a na spoustu dalších věcí.


Nové stromy nevyrostou přes noc a proto pokud budeme kácet rychleji než vysazovat, hrozí, že se začne zrychlovat ničení vrstvy proti ultrafialovému záření a to by byl problém. Tohle je jenom jeden z následků, také bychom vzali domov milionům živočichů. Les je důležitý a tento den nám to má připomínat. Kuba🌳

Komentáře