,,JE TO JENOM JEDNO BRČKO" ŘEKLO SEDM MILIARD LIDÍ

Zdravím vás všechny! Dnes se vám pokusím stručně vysvětlit téma týkající se jednorázových plastů.

Evropská unie chce od letošního července omezit výrobu jednorázových příborů, brček a talířů.Vyjímku dostanou hygienické vložky, tampony a vlhčené ubrousky. Naopak třeba nápojové kelímky nebo některé nádoby na potraviny se používat nepřestanou, budou se prodávat v omezeném množství, ale jenom pod podmínkou, že jejich spotřebu musí státy snižovat. 

Já osobně si myslím, že postupné snižovaní spotřeby je lepší než žádné, a že snad toto rozhodnutí bude mít do budoucna smysl.

A teď se chci s vámi podívat na tzv.    Plastový kontinent v Tichém oceánu.
Ročně se dostane do moří a oceánů osm milionů tun plastů. A ty se shlukují a tvoří plastový ,,ostrov,,, který se neustáleZVĚTŠUJE a momentálně je větší než Německo, Španělsko a Francie dohromady! Vědci tomuto ,,ostrovu,, říkají Velká tichomořská odpadková skvrna. 

Na ,,ostrově,, se nachází přes 80 tisíc tun plovoucího plastu. Hmotnost odpovídá zhruba hmotnosti 500 velkých letadel. Nejvíce výzkumníky a vědce zaskočilo, že se zde nachází přes 1,8 bilionu kusů umělé hmoty. A tady nastávají 2 problémy. 1.MIKROPLASTY- jsou menší než pět milimetrů a tvoří většinu ostrova.
Ty se mohou dostat do trávícího traktu mořských ryb, ptáků, plazů i savců. A tím je ničí a zároveň přecházejí do potravního řetězce a tím škodí i lidem.


2. Druhý problém jsou VĚTŠÍ PLASTY, které mohou uvíznou v těle živočichů a ucpat jim dýchací a trávící cesty.
 Nabízí se zde řešení vyrobit lodě se sbíracímy systémy a pokusit se alespoň zmenšit tzv. skvrnu, která pomalu ničí život v mořích a oceánech.

 Tak to bylo dnešní téma jednorázových plastů. Pokud by vás cokoliv zajímalo, napište mi to pod tento článek..... Kuba🌳

Zdroj:čt24, lidové noviny ,aktualne.cz  magazín i-dnes a český rozhlas rozhlas plus

Komentáře