KOLIK SE ROČNĚ VYHODÍ OBLEČENÍ ?

Kolik se ročně vyhodí oblečení ? V České republice se vyhodí cca 200 tun textilu. To je vysoké číslo a proto když už si nějaký textil (oblečení) kopíme měli bychom se držet základních pravidel při nákupu:


1) Pokuste se najít třeba bazar a koupit si něco z druhé ruky, je to dobrý způsob jak pomoct planetě a ještě je to šetrnější k vašim peněženkám. Existuje spousty dobrých a levných ,,sekáčů,, v kterých si vybere při troše snahy každý.

2) Nakupujte zodpovědné produkty. To znamená vyberte si ze značek, které se snaží regulovat a snižovat svůj dopad na životní prostředí. Může jít o recyklovatelné materiály, výrobky pouze z přírodních materiálů ze kterých je oblečení vyrobeno atd....

3) Nakupujte od lokálních značek. Snažte se nakupovat od místních dodavatelů ať už textilu jako jsou třeba látky nebo to oblečení. Všechno se počítá! 

Proč se to vyplatí ? Pár faktů na závěr. Do roku 2050 se odhaduje, že se odbyt oblečení ztrojnásobí. 
Ročně se vyrobí 80 miliard kusů oblečení, ale jenom 20 % se znovu recykluje.

U nás se dá textil třídit do bílých kontejnerů. Těch je v ČR Přes 8 tisíc. Oblečení které do nich odnesete musí být čisté a připravené na další použití. Obsah kontejnerů se sveze do třídícího centra, kde se oblečení roztřídí a rozveze potřebným. Toto je taky dobrý způsob jak využít oblečení, které už nevynosíte. 
Měli bychom si uvědomit, že pokud něco kupujeme nejenom oblečení, mělo by to co nejméně zatěžovalo přírodu. Naštěstí si toto začínají uvědomovat i velké firmy na textil a tak se nad co nejdříve setkáme s oblečením, které bude celé jenom z přírodních a z recyklovatelných materiálů. Kuba🌳

Zdroj greenspeachczech

Komentáře